Hilda

choklad och lakritstårta
Jag rekommenderar verkligen den här tårtan. Den är otroligt god och inte heller så svår att göra. Riktiiigt poppis på fikabordet!
 
 
Om du vill kan du utesluta lakritsen i receptet, och tillsätta hallon i receptet istället.
Receptet är till för en 15cm i diameter stor tårta.
 
ugn 175 grader
 
Recept botten:
100 g ljust muscovadosocker
70 g ljus sirap
100 g smält smör
2 ägg
150 ml rumsvarm mjölk
150 g vetemjöl
30 g kakao
1 tsk vaniljextra
100 g mörk choklad
 
Smöra och mjöla fyra bakformar, och lägg en rundel med bakplåtspapper i botten. I det här receptet behöver du bara 3 bottnar, och den fjärde kan du ha som extra botten om någon annan går sönder, elr så kan du göra cupcakes av smeten elr cakepops. 
 
Gör bottnarna såhär:
 
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Häll sedan i sirapen och det smälta smöret.
 
Sikta mjöl, kakao, bakpulver och en nypa salt i en egen bunke. Du kan sikta 1-2 ggr.
Vänd sedan ner i äggblandningen och häll i mjölken. vänd sedan ner den smälta chokladen i smeten.
 
Fördela smeten i skålar så att det är ungefär lika mycket. Om du vill kan du väga dem så att det blir exakt lika mycket. Grädda mitt i ugnen 10-15 minuter. Försök att inte övergrädda bottnarna. Kolla helst efter tio minuter med en sticka. Stickan ska vara lite smulor på.
 
Recept lakritsfudge:
 
40 g smör
50 g sirap
40 g strösocker
12 g kakao
1 krm vaniljpulver
150 ml vispgrädde
½ msk lakritsgranulat eller lakritspulver
 
Vispa samman alla ingredienser men inte lakritsgranulaten i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp. Sänk sedan värmen till "Medel" (Jag har högsta nio men sänker till 4-5) Låt sjuda i 30-45 minuter. Blandningen ska bli tjock, glänsande, seg. Lite som mjuk kola. Du får inte röra för mycket i den! De behövs inte. 
Ta av från värmen. Tillsätt sedan lakritsgranulaten.
Låt stå i kylskåp tills den är lagom nerkyld och bredbar. Om det råka vara sig så att den har stelnat kan du bara köra den i mikron ett tag så tinar den upp igen.
 
 
Recept lakrits mascarpone-grädde:
 
250 g mascarpone
ca 300 ml vispgrädde
ca 30 g florsocker
ca 1 tsk lakritsgranulat eller lakritspulver
(ca 1 tsk snabbgelatin, valfritt)

Rör samman alla ingredienser i en bunke förutom lakritsgranulaten. Vispa till fast kräm. Smaka av den, tillsätt mer florsocker om det behövs. Du kan även tillsätta mer lakritsgranulat om du tycker det vart för lite lakritssmak. Det gjorde jag!
 
Dela upp krämen i två delar. Häll lakrits i en utav dom och låt den andra vara som den är.
 
Montering:
Jämna till dom gräddade bottnarna. Lägg en botten på ett tårtfat. Fördela generöst med lakritsfudge.
Bred sedan ut en rejäl skopa av mascarponekrämen som är blandad med lakrits. Lägg på ännu en botten och upprepa proceduren. Lägg på en till botten och bred ut mycket mascarponekräm med vaniljsmak.
 
Otroligt god!